fbpx

Ярослав Мазуренко

Керівник департаменту аграрного виробництва ТзОВ «Волинь-Зерно-Продукт»

Учасник багатопрофільної поїздки до США: рослинництво, тваринництво, молочарство (3 – 8 листопада 2019 року)

Ярослав Мазуренко про багатопрофільну поїздку до США: рослинництво, тваринництво, молочарство 

«Власна справа – це робота на все життя і постійне вдосконалення»

Ярославе, розпочнімо із вражень від поїздки. Якою змалювалась загальна картинка?

 

Найперше, що сподобалося – робота Романа: мега професіонал, високий рівень перекладу, зокрема, агрономічної тематики. Скажімо, коли йшлося про бур’яни, хвороби чи різні препарати, переклад забезпечувався швидко та зрозуміло. Крім цього, його комунікація та безпосередньо спілкування з людьми – на високому рівні.  

А друге – поїздка була нестандартною. Постійно вносились зміни до програми, виникали нові завдання. Завдяки Роману та його координатору в Штатах все вирішувалось оперативно та якісно. Програма виявилась дуже пізнавальною як з погляду агрономії, так і розширення кругозору. Ми заглиблювались у різні робочі питання, але й заразом пізнавали Америку. 

Що Вас мотивувало з’їздити до США?

 

Наш директор Євген Дудка хотів побачити, які підходи в роботі застосовують в сільському господарстві США. Ще одна мета полягала у відвідуванні особливо цікавих для нас ферм, оскільки ми на етапі будівництва нової ферми в Україні. Нам вдалося побувати на таких, яких тут ще не бачили. Їхньою особливістю є те, що підстилка забезпечується за допомогою піску, а потім відбувається природна сепарація. Оце було дуже цікаво!Ми не тільки побачили декілька таких ферм, але й детально обговорили їхнє функціонування. Хочу зазначити один позитивний момент: у всіх господарствах і підприємствах нас зустрічали власники або топ-менеджери, що забезпечило корисне спілкування. Ми мали змогу відразу ставити запитання й отримувати відповіді. 

Чи насиченою була програма поїздки?

 

Програма була насправді насиченою. Нам такий формат роботи підійшов. Нас цікавила робота, і щоб встигнути з усім запланованим, ми, бувало, обмежувались і фаст фудом чи перекусами в дорозі. Іноді ми мали по 4 зустрічі на день з переїздами. Так планувалось і виконувалось.

Можливо, залишились певні зауваження або побажання? 

 

Ми всі зауваження та побажання озвучували відразу і прямо Романові. Хоча загалом особливих недоліків не було. Видно, що організовано гарно, і Роман вміє це робити. 

Гаразд, тоді що корисного, інноваційного привезли: ідеї, досвід, плани? 

 

Певні ідеї стосуються автоматизації наших елеваторів. Ми побачили, наскільки в Штатах вони автоматизовані тазрозуміли, що нам теж треба рухатися в цьому напрямі. Зрештою, ми вже запустили ці проєкти. 

 

Головна ідея, як уже згадував, – це ферма з немеханічною сепарацією за принципом гравітації, «флеш-флю».Потім вдалося заглибитися в агрономічні питання: робота з ґрунтом, технології вирощування, інновації у рослинництві, системи точного землеробства. На основі побаченого й почутого також окреслилисобі певні завдання. Особливо нас зацікавили певні елементи точного землеробства, тому що вони досить швидко окупаються. Хоча про повну систему говорити ще рано. 

 

В рослинництві ми теж досить технологічні, тому чогось абсолютно нового в Штатах не зустріли. А ось щодо тваринництва, то для розвитку цього напряму ідей привезли чимало.

На завершення пропоную ось таку цитату: «Щоб домогтися успіху, потрібно або змінити мрії, або вдосконалити навички». Чому сприяють, на Вашу думку, такі поїздки?

 

Я вважаю, що, насамперед, вдосконалювати навички. Що ми побачили в Америці? Багато поколінь працюють на свій бізнес, планують його передавати дітям, діти його вдосконалюють і вся робота не відбувається за принципом: зробив, заробив гроші та став багатим. Ні, власна справа – це стиль життя. Це робота на все життя і постійний розвиток. Американці не знають, що таке соцсистема. Вони все життя працюють на вдосконалення, налаштовані на важку працю. Такий підхід люди застосовують не одне століття і результати очевидні. Тому і нам варто його переймати.