Технологія Кінсі/Альбрехта: коротко про головне

В самій назві технології є два прізвища, про які варто насамперед розповісти.

Доктор Уільям Альбрехт – основоположник цієї технології. Американський ґрунтовий мікробіолог, розпочав свою кар’єру в Університеті Міссурі, США, в 1919 році. Звільнився у 1959, але активно працював аж до своєї смерті в 1974 році. Його головною метою було поліпшення ґрунтового середовища для мікробіології ґрунту. Він розглядав справжню родючість ґрунту як повторюваний процес і базувався у своїй роботі на наукових принципах, які можна було б застосовувати та доводити прямо у полях.

Ніл Кінсі – засновник та керівник Kinsey Agricultural Services, Inc., США, штат Міссурі. Останній і найвідданіший студент доктора Альбрехта, який, по суті, єдиний, хто по сьогодні навчає цій технології, практикує її, але має також низку послідовників – сертифікованих консультантів по всьому світу. З 1973 року Ніл невтомно консультує та пропагує правильний підхід до здоров’я ґрунту, допомагаючи виробникам у 73 країнах світу: США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії, ПАР, Великобританії, Німеччині, Австрії, Франції та Мексиці. Консультування охоплює від дрібних садівників до великих фермерських господарств і компаній, які практикують як традиційний, так і нульовий ґрунтообробіток. 

Суть та головні принципи технології

Баланс

Доктор Альбрехт виявив, що для досягнення найвищих результатів ґрунт повинен складатися на 45% з мінералів, на 5% з гумусу, на 25% з води та на 25% з повітря. Це можливо завдяки збалансованому внесенню мінеральних речовин, кількості яких визначаються на основі аналізу кожного окремого ґрунту. Саме хімічний склад ґрунту визначає його фізичну структуру. Коли хімія та фізика ґрунту правильні, біологія ґрунту буде максимальною та активною. Саме біологія ґрунту забезпечує основу для здоров’я ґрунту, оптимізуючи мінеральне живлення рослин. Чим правильніша хімія, фізика та біологія ґрунту, тим кращі якість і врожай вирощуваних культур. Ось чому так багато уваги приділяється досягненню належного рівня кожної поживної речовини, звісно, виходячи з конкретних потреб кожного ґрунту.

Взаємозв’язок

То ж, як правильно налаштувати ґрунтове середовище для біології? Система родючості ґрунтів Альбрехта базується на взаємозв’язку між фізичною структурою ґрунту та його обмінною здатністю, виміряною в міліеквівалентах – або ME -, та відсотком насичення основ (також відомим як BS відсоток – Base Saturation). Це відсоток катіонів кальцію, магнію, калію та натрію, які займають найбільше місця на ґрунтовому колоїді, що визначає, чи є достатньо порового простору для належних відсотків повітря та води, необхідних для оптимальної мікробної популяції, а отже і росту рослин. Кальцій і магній, безумовно, мають найбільший вплив. Для розрахунку правильних норм внесення добрив у ґрунт потрібно враховувати кілька технічних факторів. Крім того, важливе значення мають речовини та матеріали, що вносяться. Найдешевші – зазвичай не забезпечать бажаних результатів.

Відмінні результати

Чи мав доктор Альбрехт рацію, і якщо так, то чому? Донедавна університетські дослідницькі системи не підтримували систему Альбрехта. За сприяння комерційних структур вони здебільшого дійшли висновків, які заспокоїли їхніх спонсорів. Але коли вчені розмовляють з агрономами та фермерами у полях, існує сильний консенсус думок, що завдяки системі Альбрехта досягаються чудові результати. З метою корекції середовища для ґрунтових мікробів доктор Альбрехт знайшов правильний баланс катіонів, який повинен бути присутнім на частинках ґрунту – відсоток насичення основами, не співвідношення. Він припустив, що на більшості ґрунтів відсоток насичення Са повинен становити 68, Mg – 12, К – 2-5 та Na – 0,5-3. Азот, фосфати, сірка та мікроелементи також важливі, їх однозначно не ігнорують.

Перевірка

Професор Тім Рейнботт, кандидат наук з університету Міссурі, очолив дослідницьку групу, яка розбила рекомендації доктора Альбрехта та протестувала кожну окремо, а також разом. Впродовж кількох років на польових випробуваннях вони перевіряли хімічні, фізичні та біологічні властивості відкриттів Альбрехта.  Повне дотримання рекомендацій Альбрехта, розрахованих Нілом Кінсі з Kinsey Agricultural Services, привело до високих врожаїв кормових культур, кукурудзи та сої. Якість зерна кукурудзи та поживність корму підвищилась. Збільшення врожайності зумовлене покращенням стану ґрунту. Метод Альбрехта покращує хімію та біологію ґрунту, що, в свою чергу, підвищує фізичні властивості ґрунту.

 

Ось його результати, опубліковані у 2016 році: https://www.slideshare.net/Reinbottt/was-dr-albrecht-correct

Покращення

Kiwi Fertiliser, компанія у Австралії, підтверджує, що чим довше ви слідуєте системі, тим вона дає все кращі результати. Деякі практики застосовують цей метод більше 20 років і все ще збільшують свої врожаї та виробництво. Вони перемагають у конкурсах та отримують нагороди по якості та кількості, використовують менше хімікатів, а почасти обходяться без них, а також менше страждають від посухи та морозів. Виробники майже не вдаються до обприскувань від бур’янів, комах або хвороб. Ті, хто працюють у галузі тваринництва, отримують високе виробництво та значно нижчі рахунки від ветеринара, оскільки тварини менше хворіють. Якість і кількість молока також покращується, а застосування азоту значно зменшується.

Підсумки

Головний принцип технології: нагодуй спершу ґрунт, щоб він нагодував рослини. Звучить гарно та правильно, згодні? Але нам завжди потрібно більше доказів та результатів. Більше теорії, прикладів, схем, зображень та пояснень зайдете у книзі Ніла Кінсі «Практична агрономія». Це практичний посібник, який можна і варто перечитувати кілька разів, а потім ще вертатись до окремих сторінок. В будь-якому разі практичне знайомство з технологією Кінсі/Альбрехта варто розпочинати з тестування грунту.

 

А більше практичних доказів, сподіваємось,  надамо всім бажаючим по завершенні проєкту «Польовий Агро Консиліум», метою якого було протестувати технологію Кінсі/Альбрехта на українських полях.

Книга "Практична Агрономія"

Якщо Ви не знайомі з технологією Кінсі/Альбрехта, для старту радимо книгу «Практична агрономія Ніла Кінсі»
Автори: Ніл Кінсі (Neal Kinsey) та Чарльз Уолтерс

Глибоке розуміння родючості грунтів та застосування добрив.