Крихітна країна, яка годує увесь світ

 

До 2050 року, населення світу може збільшитися на 2 млрд людей, а отже потреба у їжі зросте також.

 

На сьогодні кожен споживає близько 3000 калорій щодня, левова частка яких складають зернові, такі як пшениця, кукурудза та рис. Проте, обсяг споживання збільшується по всьому світу. Тому така тенденція повинна спонукати фермерів у кожній країні впроваджувати нові технології задля ефективного ведення сільського господарства.

 

До того ж вже сьогодні існують такі приклади, які мають надихати інші країни і, досвід яких варто переймати. Один із них – це Нідерланди. Країна стала світовим лідером у впровадженні інноваційних технологій в сільському господарстві, садівництві та тваринництві. Нідерланди посідають друге місце у рейтингу держав-експортерів продуктів харчування, поступаючись лише США, що перевищує її територію у 270 разів. Голландським фермерам вдалося практично повністю відмовитися від використання пестицидів та на 60% зменшити кількість використовуваних антибіотиків у тваринництві та птахівництві.

Регіон Вестленд, де 80% оброблювальних земель знаходяться у теплицях. Фото: https://www.nationalgeographic.com/

З висоти пташиного польоту, Нідерланди не схожі ні на одну країну-виробника продуктів харчування. Її територія нагадує клаптикове покривало із сотень теплиць та полів, які іноді перегукуються із великими містами. Більше половини голландських земель зайнято сільським господарством та садівництвом. Теплиці, оснащені клімат-контролем, дозволяють збирати урожай цілий рік. А наглядати за якістю та перебігом вирощування сільськогосподарської продукції голландцям допомагають дрони, що моніторять нескінченні поля Нідерландів.

Для вирощування помідорів використовуються добрива з рибних відходів. Фото: https://www.nationalgeographic.com/

Уявіть, що країна, яка знаходиться не так далеко від Полярного кола, стала світовим лідером щодо експорту помідорів, які так люблять тепло. До речі добривами для вирощування томатів часто стають відходи рибної промисловості. В місті Гаага навіть є ферма по вирощуванню овочів та риби на даху житлового будинка. Таке поєднання дозволяє оптимально використовувати відходи одного виробництва задля іншого. Окрім цього, Нідерланди є провідним експортером цибулі та картоплі у світі та другим найбільшим експортером овочів в цілому.

Ферма з виробництва овочів та риби на даху житлового будинку в м. Гаага. Фото: https://www.nationalgeographic.com/

Нідерланди також стали одними із світових лідерів з експорту насіння, а у 2016 році голландські підприємці отримали $1,7 млрд прибутку завдяки цьому бізнесу. Вирощування насіння та виведення нових видів на європейський ринок потребує сотні мільйонів доларів та часу в 12-14 років, оскільки в Європі існує чіткий та жорсткий контроль над використанням ГМО. На відміну від цього, останні досягнення науки дозволяють забезпечити голландцям значні прибутки у сфері вирощування та експорту насіння вже за 5-10 років, при цьому витрати на дослідження та розробку в більшості випадків складають близько $100 тис.

 

З 2000 року голландцям вдалося зменшити кількість використання води на 90%. А коли у всьому світі з одного акра картопляного поля збирають не більше 9 тон врожаю, фермери цієї крихітної країни спромоглися збільшити цей показник до 20 тон. В результаті точного визначення необхідної кількості води та поживних речовин, фермери отримують вдвічі більше врожаю картоплі, ніж їх колеги в інших агро-країнах.

Фото: https://www.nationalgeographic.com/

Отже, враховуючи світову тенденцію до збільшення обсягів споживання їжі, голландські фермери аби запобігти нестачі продуктів харчування, визначили, що основним завданням сільського господарства, є збільшення врожаю водночас із зменшенням кількості води та землі, що використовується для вирощення продукції. Саме це усвідомлення допомогло Нідерландам стати однією із провідних країн у галузі сільського господарства та незважаючи на свою невелику територію, бути однією з тих, хто годує світ!