Коробко Антон Володимирович

Виконавчий директор групи компаній «Calipso».

«Онлайн АгроЕкспедиція: і зручно, і цікаво, й інформативно»

Антоне, Ви добре знайомі з компанією Тревелайт, а саме з Романом Гринишиним. З чого почалася співпраця?

 

Ми познайомилися в 2016 році, справді, знайомі давно. Це була поїздка в Каліфорнію, на мою думку, вдала. Тоді Роман був координатором.

З Вами особливо цікаво поспілкуватись, адже Ви були і в онлайн поїздках, і в реальних – по рослинництву Канзасу, а також минулого року знайомились з технологіями вирощування конопель різної спеціалізації в Північній Америці. Розкажіть, наскільки корисними для власної справи вони виявились?

 

У подорожах завжди здобуваєш певний досвід. Це цікаво і корисно: подивитись щось нове, побачити світ з іншого боку, як там люди працюють. Можливо, нова інформація не завжди корисна для справи, але, однозначно, розширює кругозір. У подорожах людина починає мислити по-іншому, адже змінюється місце: Україна – на Америку чи Канаду, і світ бачиться зовсім з іншої сторони. Врешті, повертаєшся додому щоразу трохи іншим.

Які елементи точного землеробства вже, можливо, запровадили у себе, а що в планах?

 

У планах є диференційоване внесення рідких добрив, а також карти врожайності. Наразі цікавимося також досвідом тестування ґрунтів. Усе поступово буде запроваджуватись.

Ви брали участь у Онлайн АгроЕкспедиції на Середній Захід, яка проводилася з 1 по 16 червня. Вона відбулась у зовсім іншому форматі, оскільки поїздки та загальні зустрічі зараз неможливі. Звісно, порівнювати складно, але все ж, якщо спробувати виокремити переваги й недоліки такого формату, що б Ви виділили?

 

Минулого року я був у турі по технологіях вирощування конопель. Ми відвідували Кріса Адамса – фермера з Північної Дакоти, який є власником Adams Family Farm, що існує вже понад 100 років. Можу точно сказати, що те, якою ми побачили його ферму під час Онлайн АгроЕкспедиції, – те ж саме, що знову там побувати. Кріс показав і розказав абсолютно все, навіть більше. Звісно, на місці є змога більш детально побачити або заглибитись у певні питання, але якщо з погляду загальних понять, принципів вирощування, то й онлайн було все зрозуміло та досить інформативно. Єдине, чого бракувало – вечері в ресторані і смачного стейка. Зрештою, це була перша Онлайн АгроЕкспедиція,

Порадьте, будь ласка, як саме?

 

Насамперед, можна спробувати покращити якість зв’язку, підготовчі матеріали та організаційні моменти. Також переклад, з ним завжди виникають певні проблеми. Хоча зауважу, що загальна підготовка була непоганою. Наприклад, мені сподобалось, що ми наперед отримували повний опис господарств, тому було зрозуміло, з ким будемо спілкуватись. Відповідно, багато питань відразу відпадали.

 

Загалом ОАЕ можна вважати навіть більш інформативною, ніж реальну експедицію. Під час подорожі мимоволі пропускаєш певну кількість інформації, а тут сприймаєш усю вдома чи в офісі у післяобідній час, такзручно.

ОАЕ охоплювала різні теми: родючість ґрунтів, вирощування різноманітних культур, технології точного землеробства та інші. Які з них Вас цікавили? Яка інформація виявилася найбільш змістовною?

 

Саме в цьому році я впроваджую зрошення на площі орієнтовно 300 га, активно займаюсь вдосконаленням підходу до тестування ґрунтів, збирається вже певна аналітика. Також вивчаю інтенсивне живлення культур. Ми вирощуємо культури в умовах різних кліматичних зон, тому мені цікаво, як у різних зонах працюють в Америці. Власне кажучи, всі теми, які покривалися під час онлайн зустрічей, цікаві. Я не мав змоги бути всі дні, але мої хлопці брали активну участь, і у всіх залишились хороші враження. Це обмін досвідом, і не обов’язково досвід Америки підходить нам. Треба уважно дивитись, робити висновки й аналізувати наскільки в нас можна щось конкретне впроваджувати.

Можливо, лишились теми, які потребують більш глибокого «занурення»?

 

Якщо говорити про детальний розбір якоїсь теми, то в такому разі варто спілкуватися з людьми, які ставлять рекорди. Принаймні розібратись, як вони це роблять. І тоді стане зрозуміло, як можна поступово адаптувати їхній підхід під себе, таким чином, наближуватися до бажаного результату. Наприклад, американці зараз практикують внесення азоту під кукурудзу протягом усього вегетаційного періоду, особливо у фазі V10-V12, що присутнє у господарствах і в Україні. З наступного року ми також плануємо таку роботу з азотом. Корисно орієнтуватись на тих, хто попереду. В принципі, фермерство в Америці достатньо консервативне. Хоча є регіони, які працюють «на максимумах». І ці регіони цікаві досвідченим аграріям з України. А з іншого боку, корисно дивитися і на тих, хто працює «на мінімумах».

 

Пригадуючи поїздку в Канзас по рослинництву, яка була дуже цікавою, запам’яталось, що виробники переважно не використовують різноманітні мікродобрива, а намагаються працювати максимально ефективно. Витрачаються лише на те, що потрібно: аналіз ґрунту, при чому відбір проб ґрунту для агрохімічного аналізу по сітці проводиться раз у 4 роки. До того ж усі вносять вапняк щороку.

Ще б поїхали в онлайн агроекспедицію? Чи краще в реальну?

 

Це різні речі. Агроекспедиція онлайн – доступніша, і добре, що я зміг долучити до неї своїх працівників, агрономів. Щоб усіх взяти з собою в реальну поїздку потрібен дуже великий бюджет. А онлайн – зручно і цікаво. Особливо, коли є 3-4 учасники від компанії, і можна розділити дні між ними, тому що одному дивитися по 5 годин кожен день – однозначно важко.

 

Хто б там що не казав, Онлайн АгроЕкспедиція мені дуже сподобалась. І зручно, і цікаво, й інформативно.

Дякуємо Вам, Антоне, що долучились і за Ваш відгук. Бажаємо ще більше цікавих подорожей у майбутньому, а у справах – тільки максимального розвитку!

 

Якщо Вам цікавий такий формат зустрічей та отримання потрібної, унікальної інформації щодо вирощування основних культур в Україні, тоді долучайтесь до Аграрного Онлайн Консиліуму за участі професорів, науковців та консультантів дорадчих служб найавторитетніших університетів світу по актуальній с/г культурі. Дводенні зустрічі один раз на місяць по кожній з п’яти культур. Технології вирощування від першоджерела!